Tamfugle
DESVÆRRE VISER FUGLE OFTE FØRST TEGN PÅ SYGDOM NÅR DEN ER FREMSKREDEN. RING STRAKS VED DE MINDSTE ÆNDRINGER I ADFÆRD, så som nedsat foderindtag, ændret vejrtrækning eller nedsat aktivitet. Fugle taber sig tit når de bliver syge og hvis de bliver meget afmagrede, kan de være svære at redde.
På klinikken ser vi mest undulater og kanariefugle, men også enkelte parakitter, dværgpapegøjer, grå jaco og araer.
Mange småfugle sidder helt alene i buret og kommer aldrig ud at flyve. Inden de keder sig ihjel, er de ofte blevet skøre og udviser stereotyp adfærd. Det er utroligt sørgeligt. Hvis man anskaffer sig en fugl (eller et hvilket som helst andet dyr), er det ekstremt vigtigt, at sætte sig grundigt ind i dets forskellige behov. Så ved man om man har tid, lyst og overskud til at opfylde disse. Desværre vejledes fugleejere ofte forkert hos den dyrehandler, hvor de køber fuglen. Vores anbefaling er, at man suger til sig fra kompetente kilder, bl.a. disse råd fra Dyrenes Beskyttelse – link: Dyrenes Beskyttelse
Grundlæggende har fugle vinger og skal derfor kunne flyve- så kort kan det siges. Stækning af fuglevinger for at begrænse denne færdighed er helt ulogisk og må betragtes som dyremishandling. Der kan måske være brug for midlertidig stækning i trænings øjemed, men det burde egentligt ikke være nødvendigt.
Hvis man ønsker at købe en fugl, som man ikke vil have kan flyve, bør man vælge et andet dyr.
De sygdomme vi støder på hos fugle, er ikke sjældent forårsaget af mangelfuld eller forkert pasning og pleje. Det kan f.eks. være fejlernæring, der fører til overvægt og leverproblemer eller forvoksede kløer og næb.
Desværre ses kroforstoppelse også jævnligt. Det skyldes tit alt for meget sand/grit i bunden af buret -mange dyrehandlere anbefaler det mod bedre vidende. Småfugle har ikke brug for sand – kun meget få korn i kroen er nok til at hjælpe fordøjelsen. Man kan have sugende papir i bunden – evt avispapir – det er rigeligt. Argumentet for brug af sand er, at fugle skal bruge sandkornene til at fordøje de hårde korn i kroen, men der skal meget lidt til og de får alt for meget når hele bunden er fyldt med sand. Man kan lægge lidt i hjørnet af buret 1 gang om ugen.
Sår på fødderne er også almindeligt og når der går betændelse i gør det meget ondt. Fuglen vægrer sig mod at støtte på pinden og sidder og løfter foden/fødderne på skift. Årsagen er sandpapir på siddepindene. Hensigten er ifølge nogle dyrehandlere, at slibe kløerne, men det sliber huden på fødder af i stedet. Det svarer til, at sætte sandpapir i vores sko og regne med, at det sliber vores tånegle – helt ulogisk.
De bure man køber hos dyrehandlere, er forsynet med siddepinde af plastic. Smid dem ud !. De har en ensartet diameter, som kan føre til sårdannelser og deforme fødder hos fuglene. Det er vigtigt, at bruge frugt-træsgrene med en varieret diameter. Grenene skal være usprøjtede, da fuglene tørrer næbbet af på dem og kan finde på at nippe af barken.
Nye bure og ny volieretråd bør altid vaskes grundigt inden brug. Fugle forgiftes af især bly og zink fra trådene. Sygdommen ”New Cage Disease” skyldes, at tungmetallerne giver skader på nyrer, lever, nerver og der kan også ses blodige mave-/tarmlidelser. Nervelæsionerne viser sig f.eks. ved fejlholdning af hoved, hængende vinger og ”krumme tæer”. Man stiller diagnosen ud fra symptomerne, blodprøver og evt røntgen. Kommer man i tide, og er forgiftningerne rimeligt milde og fuglene kan behandles medicinsk. Især store papegøjefugle kan finde på ”fejlspisning” af volieretråd, som er almindelig årsag til forgiftning hos disse. Tråden kan ende som fremmedlegeme, som kun kan fjernes operativt. De fleste dør inden de kommer til dyrlægen.
Parasitter er også ret almindeligt hos fugle. Det kan være indvoldsorm, luftrørsorm, kalben/næbmider, lus oa. På klinikken behandler vi med anti-parasitære midler afhængigt af årsagen.