Sjove og Spændende cases
Til hverdag har vi en del rutinearbejde, bl.a. sundhedsundersøgelser i forbindelse med vaccination, mindre alvorlige lidelser, kløer der skal klippes og analkirtler der skal tømmes. Vi neutraliserer og id-mærker mange nyanskaffede katte og hunde og renser tænder. Der er også alvorligt syge dyr ind imellem og det er altid sørgeligt at sige farvel til dyr vi har kendt i mange år. Men af og til får vi spændende eller sjove cases på klinikken. Nogle kræver en del detektivarbejde mens andre får vores lattermuskler på arbejde. Nogle af disse historier vil vi gerne dele med Jer her på siden.
Den unge boxer-han Ezo, har ektropion
Det betyder, at hans nederste øjenlåg poser ud og derfor ikke beskytter øjnene, som de skal. Det giver kronisk øjenbetændelse, fordi der samles støv og skidt i udposningerne. Problemet kan løses med plastickirurgi. Man fjerner forsigtigt den overskydende hud og syr kanterne helt præcist sammen, så der ikke er ujævnheder eller kraftig ardannelse efter afhelingen.
På billedet ses, hvordan Ezo's nederste øjenlåg hænger, så der dannes en lomme, hvor snavs kan samles. (Foto bragt med tilladelse fra Ezo's ejer, der har taget billedet)
Her ses billede af Ezo få dage efter operationen. Der sidder meget fine suturer i huden, som måske kan anes. De forsvinder af sig selv efter nogle uger.
Kanin med 2-farvet øje
Kaninen Stampe kom forleden forbi til kloklip. Hans ene øje er både blåt og brunt og det ser vi ikke så tit. ”Hvorfor har han det ?”, spurgte pigen, der var med. Jamen, det har han fordi cellerne i regnbuehinden/iris har forskellig fordeling af farvestoffet melanin. Det hedder med en fin betegnelse: ”Iris-heterokromasi”. Det kan være medfødt eller skyldes sygdom. I dette tilfælde er det medfødt. Måden det kan ske på er noget mere indviklet og svært at forklare for børn. Man skal helt tilbage i det tidligste fosterstadie, da Stampes mors og fars æg- og sædceller smeltede sammen til en celle. Fra denne første celle (diploid) er hele kroppens mange forskellige celler kommet, også regnbuehinden. I sjældne tilfælde, opstår der to forskellige cellepopulationer/væv, i f.eks. øjet, i stedet for én, fra denne diploid. Det kaldes ”Mosaicisme”.
På billedet kan man tydeligt se, hvordan øjet er delt op i to farver.
Men der er også en anden mulighed, som kaldes ”Chimerisme”. Dette ses, når der er sket en sammensmeltning af to befrugtede æg (to diploide celler) eller to meget tidlige fosterstadier (embryoner). Så stammer de forskellige cellepopulationer fra 4 forældre-celler – dvs 2 æg fra moderen og 2 sædceller fra faderen. Så vil det færdige individ have en blanding af væv fra det der skulle være blevet til to individer. Man er faktisk smeltet sammen med sin tvilling og er blevet til én.
Her er endnu et billede af det samme øje.
Marsvin med stor knude
Trunte har gennem meget lang tid udviklet en stor knude på lænden. Den fylder næsten halvdelen af hele ryggen. Heldigvis har hun det fint og knuden er godartet. Desværre er knuden blevet så stor, at der skal fjernes meget hud. Operationen er vellykket og i dag kan man slet ikke se, at der var en knude sidste år.
På billedet kan ses knuden før operation. Størrelsen ville svare til, hvis vi havde en knude på størrelse med en badebold.
Vi kan kun opfordre kunder til at reagere tidligt, når deres dyr får knuder. Selv ondartede knuder kan man fjerne succesfuldt, når de ikke har nået at sprede sig. Hvis man venter for længe, kan det gå galt.
Her ses marsvin efter operation
Hund med hårtab
Unghunden Emma har over 1 måned mistet håret på overlæben og de sidste dage er hårtabet accelereret. Hun virker ikke generet af det og klør sig ikke, men det breder sig.
På billedet kan ses en bar plet på venstre kind.
Blandt de mest almindelige årsager til hårtab uden kløe eller markante hudforandringer er, hårsækmider, ringorm og traume. I dette tilfælde fandt vi, ved mikroskopi af hudskrab, fætteren til højre. Det er en hårsækmide.
Man kan, på billedet, tydeligt se dens otte ben langs siderne. Nederst i billedet ses munden. Og man kan også ane tarmsystem og indre organer.
Vi behandler Emma med et spot on middel og det skulle gerne udrydde parasitten, så hun ikke mister mere pels.
Hårsækmider kan også give anledning til alvorlige hudproblemer.
Denne pote er fra en anden hund, der er meget hårdt ramt af hårsækmideangreb over længere tid. Der er sår mellem trædepuderne og der er gået betændelse i huden. Det gør ondt og behandlingen er derfor meget mere omfattende end hos Emma.
Kat, kaldet Mis, skudt med hagl
Vi fik for nylig Mis ind, som havde haft et sår på brystet et stykke tid. Nu var sårskorpen faldet af og der var hul. Vi konstaterede, at Mis var blevet skudt med et blyhagl og der var gået koldbrand i den ovenliggende hud, som faldt af med sårskorpen. Vi klippede og rensede omkring såret og fandt et lille hul i midten. Gennem dette kunne haglet mærkes og fjernes. Efterfølgende skyllede og rensede vi hullet grundigt.
Til sidst blev sårkanterne skåret til, så enderne kunne nå fint sammen og såret blev syet.
Det helede fint op og efter en uge på antibiotika og smertestillende, kunne vi fjerne trådene igen. Mis har haft det fint siden, men ejer har ikke fundet den der har skudt hende. Der er dog mistanke til naboens søn, som har et luftgevær.
Lille hund med stor tumor
En lille hund, Fie, havde i lang tid fået større og større mave, selvom hun spiste som hun plejede. Ejer troede, at hun bare var blevet lidt for tyk. Ved det årlige sundhedstjek, kunne vi mærke en stor knude, der fyldte det meste af bugen. Hun var faktisk ret tynd og man kunne tydeligt mærke alle ribbenene.
Knuden havde presset alle andre bugorganer til siden og fik maven til at se tyk ud. Fie blev scannet og man kunne se, at knuden udgik fra milten. Der var heldigvis ikke tegn på spredning. Det betød, at der var en chance for at redde hende, hvis knuden var godartet. Det blev en stor operation, men hele knuden blev fjernet uden problemer. Knuden viste sig ved histologisk undersøgelse at være godartet.
Fie trivedes i bedste velgående flere år efter operationen og der kom ikke flere knuder.
På billedet ses den store tumor. Øverst i billedet kan ses et stykke, af den oprindelige milts form. Resten er tumor væv. Den var næsten på størrelse med en håndbold. Nederst kan ses et centimetermål.
To katte fra samme ejer taber vægt
Mona og Sofus havde tabt sig den sidste måned og Sofus havde kastet en del op. Ejer mente de måtte fejle det samme, men vi fandt noget helt andet....
Hos Mona fandt vi, ved mikroskopi af afføringen, disse æg.
Mona havde altså haft bændelorm et stykke tid og den havde konkurreret med hende om maden.
Hos Sofus fandt vi noget helt andet.
Sofus havde en meget lang hårbolle, der havde samlet sig over nogle uger. Der var ikke noget at sige til, at han kastede op.
Efter behandling af kattene, begyndte de at tage på igen og Sofus holdt op med at kaste op.
Jævnlig ormekur til katte, der tager mus og fugle, er vigtig. Ormemidler er receptpligtige og kræver et årligt sundhedstjek hos dyrlægen.
Til katte, med tendens til hårboller, kan man give kattemalt eller særligt foder, der forebygger ansamlingerne af hår. Hvis katten kan lide det, kan man også børste den jævnligt.
Kanin taber pelsen
Ninus er 3 år og havde aldrig fejlet noget, men pludseligt faldt pelsen, i nakken og ved haleroden, af i store totter. Pelsen var fyldt med skæl – de sad i store klumper.
Under lup kunne man se, at nogle af ”skællene” bevægede sig, og det undersøgtes herefter nærmere i mikroskopet.
Vi fandt pelsmider (rovmider), som lever på huden og i pelsen, og giver kløe. Den kan overføres til mennesker, hvor den ofte giver langt mere kløe end hos kaninen. Man kan tydeligt se dens kraftige kindbakker til venstre i billedet.
Behandlingen er effektiv og består i brug af et spot-on middel. Ved kontrol 3 uger senere, var Ninus ved at få ny pels på de bare pletter og pelsmiderne var væk.